Звіт про проведення міжнародної конференції «Горіх волоський: Розвиток, виробництво, переробка»

Звіт про проведення міжнародної конференції «Горіх волоський: Розвиток, виробництво, переробка»
12 Липень 2015 КОММЕНТАРИЕВ НІ
Дата проведення: 25 - 26 червень 2015 року.
М і з це проведено н я: м. Чернівці, вул. Яблоновська, 1, Придністровська дослідна станція Інституту садівництва НААН України
Організатори конференції:
Міністерство аграрної політики і продовольства України,
Обласна Державна адміністрація Чернівецької області,
ВГО «Українська горіхова Асоціація,
Придністровська дослідна станція Інституту садівництва НААН України.
Українська Академія Наук.
 Основні теми:
ü Європейські інвестиції в горіховий бізнес України;
ü теорія і практика вирощування горіха волоського в різних кліматичних умовах України (сорти,
ü саджанці, технології, проектування, догляд за садом);
ü економічне обґрунтування створення горіхових садів;
ü питання комплексної переробки і реалізації горіха;
ü основні програми Асоціації, звіт про участь Асоціації в всесвітньому форумі INC.
ü організація замовлення і продаж саджанців волоського горіха, фундука;
ü укладення договорів на купівлю-продаж горіхів, шкаралупи;
ü умови експорту горіха, зовні - економічні контракти.
      

   На конференцію були запрошені вчені та фахівці в області горіхівництва з України, Молдови, Польщі, Італії, Білорусії, фермери-практики, садівники. Керівники розплідників, господарств, підприємств з переробки і експорту горіхової продукції, керівники обласних та місцевих організацій, фахівці Міністерства аграрної політики і Державної сільськогосподарської інспекції, ЗМІ.

Були розглянуті практичні питання по посадці саду волоського горіха в комплексі - від грунтових досліджень, проектування до посадки і догляду за садом, бізнес-план горіхового саду, системний підхід до переробки, реалізації, експорту, горіхової продукції, інші питання, запропоновані учасниками конференції.

Була проведена нарада - круглий стіл вчених, провідних фахівців, донорів України керівників обласних відділень Асоціації що до створення «Інституту горіхоплідних культур» і системи «Школа початківця горіхового бізнесу».

На конференції зареєстровано 147 учасників.
25 червня.
З вітальним словом виступили:
- Пахно Володимир Григорович - Голова Ради «Української горіхової Асоціації";
- Федірчік Людмила Василівна - Заступник директора Департаменту - начальник управління економіки, фінансів, інвестиційної діяльності та розвитку сільських територій;
- Бурбак - Депутат Верховної Ради України;
- Кожокар Зіна Мирославівна - директор Придністровської дослідної станції садівництва.
На семінарі були заслухані 14 доповідей - вчених, провідних фахівців, фермерів - практиків, керівників розплідників, з кола питань розвитку горіхового бізнесу: відведення і оформлення земельних ділянок, закладки садів, виробництва, переробки, реалізації та експорту горіхової продукції, машини і механізми, збір і переробка горіхів.
Зокрема :

- Івченко Олену Валеріївну, - Керівника виконавчої служби Асоціації, з оглядом і аналізом ринку волоського горіха і фундука, і розповілапро участь, від імені «Української горіхової Асоціації", в всесвітньомуфорумі INC в Анталії, де виступила з інформацією про розвиток українського горіхового бізнесу.
- Дроник Наталію Іллівну, - від Придністровської дослідної станцііІнстітуту садівництва УААН, про буковинських сорти горіха грецькогота діяльність Придністровської дослідної станції інституту садівництва АПВ НААУ по створенню нових сортів.
- керівників розплідників волоського горіха і фундука, які розповіли про досвід роботи та запропонували послуги для садівників.
     Черняков а Анатолі я Васильович а - керівник ТОВ «Тімірязєвська»
      Бондаренко Дмитро Сергійович а - керівник розплідника ТОВ «Ковчег»
    Миха c ь Остап а Романович а - керівник розплідника ТОВ «Сонце сад»
        Самойленко Олександра Тарасовича - керівник розплідника «Маїс»
- Ярощук Тамару Анатоліївну - заступника директора «Теравет-Україна» з доповідей «Технологічні особливості та методи вирощування горіхоплідних культур в районах з
  недостатньою вологістю ».
- Матвієць Олександра Григоровича, к.с-г.н., Інститут горіхоплідних культур, ТОВ «НВП« Ірігаційні системи »по темі: Особливості проектування садів горіхоплідних культур, водоспоживання і режімізрошення горіхоплідних культур.
Виступ доповнили Бурлака Анатолій Іванович - керівник ТОВ «Проектно консультаційний центр« Суцвіття »(р .. Львів) і Краснощок Олександр Борисович Тов« Сад - проект плюс »(м. Артемівськ) по темі: Моніторинг садівництва і проектування багаторічних насадженьгоріхоплідніх культур.
- Кошиль Андрія Григоровича, - президент Асоціації «Земельна спілка України», який надав коментарі до документа - «Порядок дії з оформлення ОСГ, оренді, Екзетезис земельної ділянки для створення горіхового саду».
- Kadyenyuk Volodimira Mikolaiovicha kyerіvnik центр "Nats nyeichyeral виробництва" За tyemі: «Optova torgіvlya gorіkhom з Ukraїnі. . Vimogi зробити optovikh partіi produktsії Yeksport gorіkhu organіzatsіya umovi ви. takoj, так doruchyennyam Nyegovsikogo Olyeksandra Mikolaiovicha, -Zastupnika diryektora ДП "СКТБ ІПП НАНУ" visvіtiv tyemu: «Tyekhnologіchnye obladnannya Dlya pyeryerobki gorіkha.
- Жідовец Леонід Іванович - керівник відділення у Вінницькій області. «Новий продукт в Україні - Їстівний каштан, н ародно і господарське значення».
- Г Ажим Костянтин - керівник Асоціації горіхівніків Молдавії «Досвід молдавських горіховодів»
- Калайда Максим - керівник Центру промислового вирощування волоських горіхів ».
                      
Під час перерви на каву - брейк, учасники конференції змогли подивитися матеріали виставки, придбати наукову літературу та навчальні матеріали, поспілкуватися з фахівцями.
     Практична частина конференції - учасники відвідали горіховий сад дослідної станції (Панченко Сергій - менеджер компанії «MaxiMarin GROUP» продемонстрував техніку і обладнання для садів).
На завершення Еговкін Володимир Анатолійович - академік УАН, провів «Круглий стіл» вчених, провідних фахівців, керівників обласних відділень Асоціації що до створення «Інституту горіхоплідних культур» і системи «Школа початківця горіхового бізнесу».
              
Під час роботи форуму було вирішено і ряд практичних завдань- замовлення саджанців, відбулися домовленості з проектування нових горіхових садів. Багато фермерів, які бажають розпочати розвиток горіхового бізнесу, отримали консультації.
Симтоматична була активність учасників. Під час конференції і вільного спілкування учасниками було висловлено багато побажань і зауважень з питань стану та проблем горіхового бізнесу.
Незважаючи на тимчасову політичну нестабільність в Україні, за матеріалами роботи підготовлений проект Звернення до Прем'єр Міністра та Верховної Ради України щодо удосконалення законодавчої бази розвитку горіхового бізнесу в Україні.

26 червня.
День присвячений роботі в саду Дослідної станції волоського горіха в с. ЗвенячінЗалещіківского району Чернівецької області за програмою організатора зустрічі Гунчака Івана Михайловича «Технологічні та практичні питання по посадці, догляду за садом і розплідником».
        У зустрічі взяли участь і виступили з вітальним словом: Варжевській Олександр Зіфрідовіч - директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації,
Китаро Юрій Васильович - Голова Заставнівської районної державної адміністрації та голова селищної ради-.

Виставка АгроЕкспо 2021

Аплікатор ін'єкційний MaxiMarin для внесення рідких добрив